F2447789-3359-49C8-BA40-E2C2EB8B5592

Voorkomen beter dan niet meer genezen…..

Virale infecties zijn dagelijkse kost, niet alleen op uw bedrijf, ook ons sociale leven wordt danig op de proef gesteld door de huidige Covid-19 pandemie.

Bij virale infecties op uw bedrijf is het zaak ziek van gezond te scheiden; heeft u meerdere stallen, dan zou het een hele goed zaak zijn de bestaande virale infectie daar te laten waar deze begonnen is en er alles aan zien te doen om te voorkomen dat dit naar de andere dierverblijfplaatsen overspringt. Dat dit heel lastig is zult u zeker begrijpen; infectieus materiaal gaat o zo gemakkelijk over van dier, via mens naar een ander dier. Uw collega’s met meerdere leeftijdsgroepen kennen dit fenomeen zeker, anderszins heeft u zeker ervaren dat en hoe infecties zich over een stal kunnen verspreiden. Het onder andere voorkomen verspreiden van infecties naar andere diergroepen noemen we interne bioveiligheid: de ellende daar laten waar deze opgedoken is en alles in het werk stellen om verspreiding te voorkomen. Denk hierbij aan stal-eigen kleding, schoeisel en gereedschap. Een heel gedoe maar zeker het overwegen waard hier eens naar te kijken, ondanks de “lasten” die hiermee in het dagelijkse leven gepaard gaan.

Die ervaringen hebben we nu in Coronatijd allemaal, hoewel?

Met veel plezier komen we dagelijks op uw stal. Niet alleen voor de dieren, zeker ook vanwege het contact met u! Hierbij komen we vaak in een situatie dat de door de overheid ingestelde preventieve maatregelen in het nauw komen, de 1,5 meter is hier een goed voorbeeld van. Als alle andere randvoorwaarden dan super zijn zal dit niet extreem gevaarlijk zijn, dat wordt het wel als dit niet het geval is! Net zo gemakkelijk springt Covid-19 over van mens naar mens als virussen dat doen bij uw kalveren. Verspreiding gaat heel gemakkelijk via de lucht, en of dit nu grote of kleine druppels zijn: het verspreidt! Vergeten we dan maar even alles wat aangeraakt is etc. Samen lopen we dus een risico, deze risico’s beperken hebben we hierboven al genoemd: bioveiligheid. Volgens dit principe redenerend is het meer dan verstandig om alle risico’s in te schatten om vervolgens hier maatregelen tegen te nemen.

Als u luchtwegproblemen heeft, smaak- en of reukverlies, ziek bent: meld dit van te voren, laat het ons weten. Samen kunnen we dan bepalen hoe we uw bezoek aan uw bedrijf afleggen, welke maatregelen we nemen. Niet alleen voor onze veiligheid, maar ook voor die van u. Immers: wanneer wij contact gehad hebben met een patiënt zonder dat het ons gemeld is kunnen wij dit ook bij u brengen. U kunt er van uitgaan dat wij alle voorkomende maatregelen zullen en willen nemen dit risico tot een minimum te beperken. Laat het ons van te voren weten als u, of een van uw gezinsleden klachten heeft, positief getest is, zelfs als de uitslag nog niet bekend is,  en niet halverwege het bezoek, dan staan we met de rug tegen de muur. Samen sterk! Kunnen we gelijk ook een praten over interne bioveiligheid; wat zijn de (on)mogelijkheden, wat houdt het in en vooral: waarom.

Wij wensen u en uw gezinsleden alle gezondheid toe en wensen dat dit virus aan ons allen voorbijgaat en bedenk: kennis is macht….

Aanmelden voor de nieuwsbrief?