F2447789-3359-49C8-BA40-E2C2EB8B5592

Verslag symposium 25 jaar dierenartsenpraktijk Thewi BV

Symposium 25 jaar DAP Thewi

Op ons symposium kwamen verschillende sprekers aan bod die tot nadenken inspireerden. Dit jubileum jaar wilden we graag terugkijken op het verleden, stilstaan bij het heden en vooruit kijken naar de toekomst. We geven jullie dan ook graag nog eens hun ideeën mee!

 Tienkampers

Pieter Braun vertelde dat de tienkamper de meest complete atleet moet zijn in de atletiek. Wanneer je in 10 verschillende competities topprestaties (net als een kalverhouder..) moet leveren kom je altijd tijd tekort. Peter Theeuwes toonde aan dat dat ook van kalverhouders verwacht wordt. Je bent eigenlijk ook een 10-kamper: kok, verpleger, verzorger, kindercrèche, transporteur, afvalverwerker, boekhouder enz… Geen gemakkelijke opdracht maar wel eentje met veel verantwoordelijkheid!

Je kan niet alles weten maar je kan je wel omringen met goede adviseurs. Kritisch blijven, elkaar scherp houden, een duidelijk doel voor ogen hebben en dan trots zijn dat je die tienkamp tot een goed einde brengt, tegenslagen ten spijt, eindigde Pieter zijn betoog.

Altijd blijven nadenken

Prof. Van Knapen legde uit dat iets ogenschijnlijk simpels als handen wassen wel eens moeilijk kan zijn. Ook het verschil schone en vuile weg kan wel eens mis gaan. Dat hoeft niet erg te zijn als we maar willen leren en ons zelf de vraag durven stellen “wat te doen”, en: “doe ik het zo wel goed”. Is het niet heel logisch dat: de overalls in de stal gewoon schoon zijn? De vuile stalkledij niet in de machine met je zondagse pak wordt gewassen? Dat laarzen niet worden gereinigd in de voerkeuken? Handen goed en correct worden gewassen? Soms nemen we vreemde beslissingen. Peter Theeuwes hoort het al veel minder maar hoopt het nooit meer te hoeven horen: ‘’ja maar ik moest dat zo doen van…’’ of ‘’ik doe dat al jaren zo’’. Eigen verantwoordelijkheid nemen dus.

Trendwatcher Adjiedj Bakkas toonde de enkelingen die de wereld hebben veranderd en momenteel aan het veranderen zijn. Soms grote denkers maar vooral ook grote durvers! Peter Theeuwes gaf duidelijke voorbeelden van hoezeer onze sector veranderd is maar herhaalde dat we kritisch moeten blijven naar de toekomst. Wij hebben ook die durvers nodig! Antibioticatax die de veehouderij zelf ten goede komt? Nieuwe houderij systemen? Blijven nadenken dus…

Toekomst

Wat brengt de toekomst? Lab gekweekte hamburgers? Kunstmatige baarmoeders? Big data? Robotisering? Let op: de toekomst is hier! Dat wist Adjiedj Bakkas ons duidelijk te maken al hield Prof Van Knapen ons ook een spiegel over de kleine dingen voor. Wie stil staat in een bewegende wereld gaat achteruit, de wereld verandert steeds sneller was een duidelijke conclusie. Pieter Braun wist dan ook: doe wat je doet goed en met passie of doe het liever niet.

Technologische vooruitgang brengt ook gevaren met zich mee. Denk aan misinformatie op sociale media, niet enkel bij de presidentverkiezingen in Amerika. Neen, ook over miljoenenbudgetten voor marketing tegen veehouderij en tegen vlees hoorden we van Dhr. Bakkas.

En de gevolgen? Slecht geïnformeerde burgers die tijdens boerengolf in de koevla gaan rollen met eigen kledij of vrolijk de sloot erlangs in fierljeppen. Dezelfde mensen die echter doodsangsten uitstaan bij het kopen van het meest veilige en uitgebreid gekeurde vlees ter wereld bij ons in de supermarkt, zag Prof. Van Knapen.

Kennis

Misinformatie heeft enkel bestaansrecht wanneer kennis ontbreekt. Het onderscheid maken tussen meningen en feiten, daar heb je kennis voor nodig!

Ook bij jullie op bedrijf is dit van belang. Het aantal bezoekers en adviseurs is niet op 1 hand te tellen. De belangen en zienswijzen echter ook niet. Als veehouder moet je de vaak goed bedoelde adviezen op basis van kennis kunnen analyseren. Peter Theeuwes herhaalde: uiteindelijk zijn jullie zelf verantwoordelijk! Je moet dus sterk staan als ondernemer en dit uitstralen naar de omgeving. Dan begrijpt deze omgeving hopelijk waarom dierwelzijn en voedselveiligheid in de Nederlandse veehouderij het hoogste niveau in de wereld bereiken.

Waar kunnen jullie dan die kennis vandaan halen, zeker gezien het tijdsgebrek als tienkamper? Hiervoor komen we het eerste kwartaal van 2018 met een eerste e-learning voor kalverhouders! Meer info volgt maar we hopen alvast dat het nut en belang van betrouwbare kennis vast staat. We denken dat deze e-learning voor jullie als ondernemer en voor de hele sector een volgende stap in professionalisering kan gaan betekenen!

Hartelijk dank  

Hartelijk dank aan alle aanwezigen die ondanks het winterse weer aanwezig waren. Dank aan alle klanten en partners voor 25 jaar vertrouwen en vooruitgang. We hopen op het zelfde pad met jullie de toekomst en de volgende 25 jaar tegemoet te gaan.

Aanmelden voor de nieuwsbrief?